svētdiena, 2016. gada 31. janvāris

10 faktori, kas garantē Jaunā Gada mērķu sasniegšanu


Izvirzīji Jaunajam Gadam mērķus? Apsveicam, tieši tie cilvēki, kas ko tādu dara, 10 reizes * biežāk tos īsteno. Ja ir tikai vēlme....bet līdz formulēšana netiec, tad Tev ir tieši 10 reizes mazāk iespēja sasniegt, to ko vēlies!  Gribi kaut ko sasniegt? Noformulē to...un daļu no darba jau būsi padarījis. Tomēr ar to viss nebeidzas.

Skarbie pētījuma dati* liecina, ka tikai 8% no Jaunā gada mērķu izvirzītājiem tos sasniedz. Tas ir...ja paskatāmies pēc gada. Tomēr vislielākais jaunās dzīves plānotāju atbirums notiek tieši pirmā mēneša laikā, kad mērķu īstēnošanai ar roku atmet vairāk kā 40% mērķu īstenotāji. Atlikušie daudz maz vienmērīgi izsijājas gada laikā.

Ko un kā būtu iespējams mainīt? Šāds jautājums laikam ir nodarbinājis augstāk minētā pētījuma autora prātus un tieši tāpēc  viņi nolēma izpētīt veiksmīgi mērķus sasniegušos un nesasniegušos....lai saprastu, kas tad viņus atšķir vienu no otra. Šajā pusgadu ilgajā pētījumā*, sekojot līdzi respondentu sekmēm mērķa īstenošanā, tika atklāts, ka tie, kuri sasniedz mērķus:

1.Noformulē mērķus

(Vēl kāds pētījums ***** par vairākiem pētījumiem saistībā ar mērķu formulēšanu veselīga uztura un dzīves veida jomā, atzina, ka visos šajos pētījumos ir pamanāma tendence: jo precīzāk tiek formulēts mērķis, jo labāk to izdodas sasniegt.)

2.Ir pārliecināti par sevi 

3.Ir gatavi mainīties

4.Pielieto gribasspēku

5.Apbalvo  sevi par sasniegumiem

6.Rada sev apkārt vidi, kas atgādina par mērķa sasniegšanu

7.Izvairās no situācijām, kas novirza no mērķa sasniegšanas

8.Piekopj pozitīvu domāšanu


Kas tad ir lielākie mērķu īstenošanas pretinieki? Kādā  ASV veiktajā pētījumā** tiek norādīts uz stresa ietekmi mērķa īstenošanas procesā. Kā jau nojaušat, tā ir negatīva. Un šī pētījuma autori savā grāmatā rekomendē mazināt mērķa sasniegšanas ātrumu...un citi šīs idejas sekotāji pat rekomendē daudz vairāk laika veltīt atpūtai, tai skaitā miegam, savu ideju pamatojot ar to, ka tikai izgulējies cilvēks var pilnībā izmantot savu gribaspēku mērķa īstenošanā...pretējā gadījumā daļa no gribasspēka tiek veltīta palikšanai nomodā, vai pretojoties stressa radītajai ietekmei. Tātad, vēl kā vienu būtisku faktoru mērķa īstenošanas procesā varam pierakstīt faktoru MIEGS un PIETIEKAMA ATPŪTA. Starp citu, šajā TED ex (saite zemāk) video ir uzskatāmi parādīts, kas notiek ar smadzenēm un kādu iespaidu tas atstāj uz rīcību, mirkļos, kad esam nonākuši pastāvīgā stressa kontrolē.




How Stress Affects the Brain
How chronic stress can affect the brain's size, structure, and how it functions:
Posted by TED-Ed on trešdiena, 2016. gada 3. februāris

9.Labi izguļas un pietiekami atpūšas.

Vērā ņemams ir arī pētījumā* notikušais fakts, ka pētījuma laikā  54% respondentu no tiem, kuri par mērķa īstenošanu  bija tikai domājuši, sāka nopietni strādāt pie tā īstenošanas- t.i. pārgāja no vēlmēm pie darīšanas tikai pēc trim pētījumā ietvaros notikušajām telefona intervijām.
Ir vēl arī citi pētījumu un aptaujas mērķu izvirzīšanas un to īstenošanas sakarā. Tā, piemērām, ASV veikts pētījums****atzīst, ka sociālā atbalsta trūkums paaugstina kortizola līmeni, paātrina sirdsdarbību, un rada nemieru- tātad paaugstina stressa līmeni. Un kā jau minēts iepriekš, stress nav draugs veiksmīgai mērķu īstenošanai. Tādēļ- vēl viens variants, kā to mazināt – ir gūt sociālo atbalstu sava mērķa īstenošanas procesā. Savukārt, Lielbritānijā veiktajā aptaujā***, 12% respondentu norādīja, ka personīgais treneris vai koučs būtu tas, kas varētu palīdzēt viņiem sasniegt izvirzītos mērķus. Tādējādi šajā sarakstā ierodas arī 10. veiksminieku faktors- SARUNAS par mērķa īstenošanas procesu AR kādu ATBALSTOŠU PERSONU. Laipni aicināti izmantot manus vai manu kolēģu pakalpojumus!

10.Mērķa īstenošanas procesā sarunājas par to ar kādu atbalstošo personu.

Nu, ko. Jūsu rīcībā ir pieteikami daudz informācijas , lai veiksmīgi turpinātu ceļu uz savu izvēlēto mērķi! Un...ja nu tomēr šķiet, ka esat iestrēdzis savā dzīvē, kā vīrs no filmas „Murkšķa diena”******, tad nekavējieties ....un sāciet ar mērķa noformulēšanu! Kā to darīt? Tas jau ir nākamais stāsts.

Tiekamies!

p.s. Tikties varam:
- vebinārā "Mēģināji? Nesanāca? Ko nu?" ierakstā, iegādājot pieeju tā skatīšanai. Vairāk šeit>>
- individuālā koučinga sesijā klātienē vai skype. Vairāk šeit>>

Sazinies ar mani, rakstot uz intasanta @ esmainos. lv!

*Pētījuma apraksts skatāms šeit >> 
**Grāmata, veltīta šim pētījumam iegādājama šeit>> 
***Ar UK veikto aptauju var iepazīties šeit >> 
****Ar šo pētījumu var iepazīties šeit>> 
*****Atskaite par šo pētījumu lasāma šeit>>
******Filma „Murkšķa diena” iegādājama šeit >>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru