pirmdiena, 2011. gada 20. jūnijs

Mērķu izvirzīšana seno latviešu garā. Kā to darīt jau rītdien?

Koučings ir par mērķu izvirzīšanu un to sasniegšanu. Pilnīgi lietišķs un izmērāms pasākums. Lai gan izmērams katram pēc savas mērauklas. Un mērījumi ir gana dažādi, ņemot vērā to, kāda katram tā mēraukla ir. Šoreiz gan ne par mērauklu, bet gan par pašu mērķu izvirzīšanu.

Šodien uzgāju vienu interesantu SAULGRIEŽU RITUĀLU. Un sapratu, ka tas par to pašu mērķu izvirzīšanu vien ir. Prasme formulēt savas vēlmes, saprast, ko vēlu saviem tuvajiem un ko- sev apkārt esošai sabiedrībai. Dziļš un spēcinošs rituāls, kura veikšanai piemērotākais laiks ir saulgrieži- visīsākā nakts jebšu 21.jūnija nakts (pārbaudi kalendārā, kura tā ir šogad). Anša Stabinga raksts mani pamudināja ieskatīties interneta dzīlēs un paskatīt, ko vēl var atrast. Visvairāk man gāja pie sirds Sarmītes Krišmanes stāstītais


Kas nepieciešams uguns rituālam?

Vieta ugunskuram. Šai vietai ir jābūt īpašai. Tur nededzina sadzīves atkritumus un necep desiņas. Un nesakiet- ko nu vienas reizes dēļ taisīt atsevišķu ugunskura vietu. Tā nav. Jo gada griezumā var līdzīgus uguns rituālus varot veikt veselas 16 reizes. Vispiemērotākā ir enerģētiskā aka, bet tādu varot arī izveidot, ja kurinot tur rituālos ugunskurus vairākus gadus pēc kārtas.

Ugunskura iekurs. Šī ugunskura iekuršanai arī ir īpaša nozīme. Ugunskuram liek egles un priedes sveķus, kadiķa zariņus. To aizdedzinot ar vaska sveci. Kad šī mazā ugunskura oglītes ir atdzisušas, tiek likts jauns ugunskurs. Vasaras saulgriežos saulītes godināšanai pamatu veido apaļu. To veido ar mazām pagalītēm, Bet apkārt pagales liek stāvus. Rituāla ugunskuru izmanto tikai dabiskus materiālus. Ja grib ļoti spēcīgu uguni, tad izvēlas deviņu dažādu lapu koku pagales. Apkārt apvij ozollapju viju un vēl kā saulītes starus ap ugunskuru izklāj papardes lapas.

Trejdeviņu ziedu pušķi. Un šeit ir vieta paš-koučingam, jo šis process tieši saistās ar mērķu izvirzīšanu. Lai taptu pietiekami labs un vērtīgs trejdeviņu ziedu pušķis, tas ir jālasa vienatnē un katrai salasītajai zālītei ir jāvēlas sava vēlēšanās. Var nekautrēties un savas vēlēšanās un attiecīgo zālīti pierakstīt, jo vēlēšanās būs daudz un jāatceras tās būs līdz pat nākamajiem saulgriežiem. Tātad:
-pirmās 9 zālītes tiek lasītas domājot par sevi. Ko es vēlos un vēlu sev.
-otrās 9 zālītes tiek lasītas domājot par saviem tuvajiem. Tiem gan varot vēlēt tikai laimi. Savāc nu visus tuvos 9 zālītēs! Nopietns uzdevums.
-trešās 9 zālītes par to, ko vēlu apkārt esošajai pasaulei- zemei, tautai, valstij, pasaulei. Ko es vēlu?

Lai top! Lai top, šie ir vārdi, ar kuriem tiek pavadīts katra zālīte, kas tiek iemesta ugunskurā. Un tie nav vienīgie vārdi, kas izskan. Katru no trejdeviņām zālītēm, metot ugunskurā ir jāpavada ar attiecīgo vēlēšanos. Vārdi „Lai top!” ir kā zīmogs, kas nostiprina šīs vēlēšanās piepildīšanos. Redz, te jau arī tie pieraksti noder!
Visu darbošanos pavada īpašas tautasdziesmas, dejas un darbošanās.
Ugunij tiek ziedots medus, sēklas, pērnie saulgriežu rituāla vainagi. Dedzinot pērnos vainagus līdz ar karstajām liesmām var aizlaist prom to, no kā vēlaties atbrīvoties. Padomā tik- apzināt visu slikto sevī un aizlaist prom!
Ugunij var ziedot arī citus ziedus, izlūdzoties ko īpašu- labu ražu, saticību utt. Katram savs. Līdz ar dūmu vērpetēm uznest debesīs savas vēlmes. Vēl reizi pie tā piedomāt, ko es vēlos.

Ugunskura dzēšana. Arī šis darbs ir jāveic īpaši. Ugunskuru dzēš ar ozollapu viju un ugunskuram apkārt izliktajām papardēm. Kuplajos dūmos gozējoties varot iegūt labu veselību.

Novēlu Jums ikvienam izbaudīt saulgriežu ugunsrituālu! Lai tas būtu vairāk vai mazāk autentisks, ar vairāk vai mazāk pieredzējušu ugunsrituāla vadītāju, ar lielāku vai mazāku dziedāšanu. Tas pat var būt tikai mēģinājums. Šogad pirmo reizi. Savā sētā. Izmēģināt, kā tas ir? Salasīt trejdeviņas vēlmju zāles un aizsūtīt šīs vēlmes debesīs. Šašliku un desiņas cepsim aizaizparīt! Pāri citam ugunskuram leksim vai neleksim arī aizaizparīt. Bet vēlmes kopā ar zālītēm lasīsim, pierakstīsim un izteiksim jau rīt- 21.jūnijā (pārbaudi kalendārā, kurš datums tas ir šogad), lai būtu visu nākamo gadu ko atcerēties un piepildīt!

Piedzīvojam vasaras saulgriežus!

Ja vēlies vairāk uzzināt par mērķu izvirzīšanu un to īstenošanu, kā arī par personīgo pārmaiņu procesu, pieraksties ziņu saņemšanai: LABAS ZIŅAS PĀRMAIŅĀM

Pierakstīties ziņu saņemšanai!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru