ceturtdiena, 2011. gada 4. augusts

Ceļojums ar ziloni pārmaiņu pasaulē

Zilonis jebkurā gadījumā ir spēcīgāks par jātnieku
Nesen kā noklausījos audiogrāmatu SLĒDZIS (Dan Heath, Chip Heath Switch: How to change things when change is hard), kurā pārmaiņas tika salīdzinātas ar  ceļojumu uz ziloņa. Zilonis ir zemapziņa (tas, kas atbild par emocijām un motivāciju), jātnieks ir loģiskais prāts (gribasspēks, tas, kas atbild par analīzi un plānošanu) un ceļš tā ir vide, kurā pārmaiņas notiek (situācija, apkārtne). Saprotams, ka jātnieka uzdevums ir mudināt ziloni doties vajadzīgajā virziena un sasniegt ceļa mērķi pēc iespējas ātrāk. Bet dzīvē notiek visādi. Un par to ir stāstīts šajā grāmatā. Citu starpā ļoti skaisti bija pateikts par lietām, kas traucē pārmaiņu ieviešanā un ar kurām ļoti labi var strādāt, izmantojot koučinga pieeju:

  • Jātnieks nespēj ilgstoši piespiest iet ziloni vēlamajā virzienā (gribasspēka apjoms ir limitēts) un tamdēļ nesasniedz mērķi. Risinājums- ir jāiekustina zilonis jeb, citiem vārdiem sakot, jāatrod motivācija. Meklējot motivāciju, koučinga sesijās tiek izmantotas dažādas psiholoģijās metodes. 
  • Nesaprotot ceļojuma jēgu, jātnieks ziloni itin nemaz nemudina un notiek ceļošana pa apli. Risinājums- konkrētība, skaidri definēts mērķis un plāns tā sasniegšanai. Plānošana ir instruments, kas saista koučingu ar biznesam saprotamu domāšanu. 
  • Savukārt ja ceļš ir greizs, tad jātnieks ar ziloni nekad nenonāks tur, kur vajag. Risinājums- ir jāmeklē vide vai jārada tādi apstākļi, kas veicina pārmaiņu efektīvu norisi. Starp citu, tā var būt arī attieksmes maiņa pret vidi. Šis tad nu ir viens no interesantākajiem jautājumiem, ar kuru koučingā strādāt. Jo tas prasa būtisku sevis un sev ierasto uzskatu mainīšanu. Bet ne velti ir teiciens: "Ejot pa to pašu ceļu, nenonāksi citā vietā." Tātad, ja gribi citu rezultātu- izvēlies citu ceļu.


Šo grāmatu oriģinālvalodā var iegādāties šeit:


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru