trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Mazā meitenīte iekšā


ECOLINDA Linda Rrrrr 
Kā var noindēt mazo meitenīti iekšā? Nē, šeit nav runa par abortu.

Piekritīsiet, ka reizēm vissmagākās sarunas ir pašai ar sevi. Par savu nevarēšanu, negribēšanu, nedarīšanu, par to, ko drīkst un to, ko nedrīkst. Par to, kā esmu vērta un kā vērta es neesmu. Sarunas par savām bailēm, aizspriedumiem un pieņēmumiem. 

Šo tēmu mani pamudināja izpētīt dziļāk augstākminētais  tvīts. Kas gan zin, kāda iemesla dēļ tas ticis uzrakstīts, bet viens gan ir pilnīgi skaidrs: tas ir pamudinājis mani dalīties ar Jums pārdomās un atklājumos, kurus esmu ieguvusi, pētot šo „iekšā esošo parādību”, kas vienādi vai otrādi cenšas ietekmēt manas domas un rīcības.



IEKŠĀ ESOŠĀ PARĀDĪBA

Šo te „iekšā esošo parādību”, ar kuru laiku pa laikam mēs risinām sarunas mēdz dēvēt dažādi:

  • Iekšējais radio (M.Atkinsone* stāsta savu piedzīvojumu padomju laika Krievijas sanatorijā, kur nācies sadzīvot ar istabas sienā iebūvēto  radio. Tas katru rītu plkst.6.00 ieslēdzies un darbojies līdz pat plkst.24.00 un, neskatoties ne uz kādām pūlēm, to nav izdevies izslēgt vai noklusināt tā, lai to nedzirdētu. Tāpat arī mūsu iekšējais radio visu laiku rada fona troksni un traucē dzirdēt to, ko vēlamies pa īstam);
  • Prāta balss (M.Šimofa un K.Klaina** piedāvā jēdzienu „Prāts” atdalīt no jēdziena „Es” un apzināties ka domas, kuras producē  „Prāts” 80% gadījumos ir negatīvas, pie kam 90% gadījumos atkārtojas jau kopš neatminamiem laikiem);
  • Dēmoni (R.Karsons*** dalās savos atklājumos par iekšā mītošo dēmonu dažādību un veidiem, kā tie izvēlas gandēt mūsu dzīves. To vidū ir gan vieglprātīgas meitenes, gan bargi ģenerāļi, gan puritāniski garīdznieki. Ikviens no viņiem par savu uzdevumu ir izvirzījis piesaistīt sava saimnieka uzmanību un neļaut tam mainīties);
  • Gremlini (Ar tiem es sastapos, apgūstot koučingu. Pēc savas būtības tie ir ļoti līdzīgi  dēmoniem, tikai tie ir ar konkrētiem uzdevumiem.  To pienākumu lokā ir baidīt no sapņošanas, baidīt no izgāšanās, baidīt no ļaužu pievilšanas un baidīt no konfliktēšanas. Respektīvi pavisam konkrēti aprakstīti briesmoņi, kuri neļauj mums realizēt savus sapņus)



SMADZENES- MŪSU DRAUGI UN...

Interesanti, kur gan šādas „iekšā esošās parādībās” ir radušās? Izrādās, atbilde slēpjas smadzeņu evolūcijā. Jau kopš neatminamiem laikiem ir izdzīvojuši tie, kas ir pamanījuši briesmas un veikli no tām izvairījušies. Un Jūs jau zināt, kā notiek dabīgā atlase. Tātad- mūsu smadzenēm tas ir dabīgi ierasts process. Izdzīvošanas instinkta vadītas,  smadzenes producē domas, kuras viņuprāt pasargās mūs no drošas nāves. Nereti šīs domas mūs pasargā pavisam no smieklīgām lietām: piem. bailes no publiskas uzstāšanās vai bailes uzrunāt svešu cilvēki. Labi, bailes vēl ir saprotamas, bet kā ar domām, kas piemēram, neļauj Tev uzvilkt dziļi dekoltētu kleitu vai domām, kas Tev ir iestāstījušas, ka Tu nekad, nekad mūžā neiemācīsies runāt angliski?



KO DARĪT?

Ko tad darīt ar tādām smadzenēm? Vai tiešām....”mazāmeitenīteiekšā” ir jānogalina (t.i. jāveic smadzeņu nomaiņa)? Šo tēmu ir pētījuši vairāki zinātnieki un patīkamais atzinums ir  tas, ka smadzenes ir spējīgas atjaunoties pašas- t.i. veidot jaunus pieņēmumus, jaunas „prāta balss” runas un kas pats galvenais, ļauj atbrīvoties no to negatīvās ietekmes. Lai to izdarītu ir vienkārši jārīkojas:

  • Jāapzinās, ka ne viss, ko saka „iekšējais radio” ir patiess un jāapšauba negatīvais.
  • Jānovēro „iekšējā radio” sakāmais un jāpalaiž tas vaļā.
  • Jātrenējas labo lietu ievērošanā un labo domu domāšanā.

Droši vien Jums uz mēles ir jautājums, bet kur tad ir cīņa? Kāpēc ar to nav jācīnās? Protams, ka varat ar to cīnīties un tērēt enerģiju varenās kaujās, tikai visticamāk, no šīs kaujas vairāk iegūs tas dēmons, kas Jūs moka, nevis Jūs. Apdomājiet vēlreiz- vai vēlaties veltīt visus savus spēkus un enerģiju „mazāsmeitenītesiekšā” nogalināšanai vai jaunas izaudzināšanā? Apšaubot un palaižot vaļā negatīvo iekšējā radio programmu, mēs paveram iespēju skanēt jaunam radio ciklam  „esvarusasniegttokovēlos” un beidzot sākt dzīvot.



*M.Atkinsone- psiholoģijas doktore, Erickson College International dibinātāja. Vairāk par viņas uzskatiem baiļu pārvarēšanā skatīt šeit

**M.Šimofa un K.Klaina- grāmatas „Vienkārši laimīgs” autores. Grāmatu Happy for No Reason: 7 Steps to Being Happy from the Inside Out angļu valodā var iegādāties šeit:

***R.Kārsons- grāmatas „Kā dresēt savus dēmonus” autors. Grāmatu Taming Your Gremlin Revised: A Surprisingly Simple Method for Getting Out of Your Own Way angļu valodā var iegādāties šeit:


p.s.PALDIES ECOLINDAI PAR IEDVESMU!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru