pirmdiena, 2011. gada 11. jūlijs

Kā draugs var palīdzēt mērķa īstenošanā?

Ir populārs uzskats par to, ka paziņojot apkārtējiem par savu nodomu (plānu, mērķi), ir vieglāk to īstenot. Tomēr, kā pierādā šis video, ne vienmēr tā ir. Psihologu pētījumi vairāku gadu garumā ir pierādījuši, ka tad, ja cilvēks paziņo par saviem plāniem UN SAŅEM PAR TIEM ATZINĪBU no apkārtējiem, tad mērķa izpildes procents krītas. Mēģināju saprast, kur ir noslēpums.Un nolēmu izcelt  divas sakarības: 

1) Kā minētajā video ir sacīts, smadzenes bieži vien to, kas iztēlots, uzskata par jau notikušu. Un tāpēc man vēl jo skaidrāka tapa sakarība starp asociēto un disasociēto iztēlošanos. Tieši šī iemesla dēļ koučingā cenšas atturēties no asiociatīvas iztēlošanās- respektīvi, iejušanās tieši mērķa sasniegšanas mirkļa ādā. Tas, ko koučingā izmanto- ir disasociatīva nākotnes iztēlošanās, t.i. vērošana it kā no malas, kā tas izskatīsies (kāds es izskatīšos), kad  mērķis tiks sasniegts. Tas ir iemesls, kāpēc tiek uzskatīts, ka filmā "The Secret" attēlotais laimīgais jaunā auto īpašnieks tā arī var netikt pie jauna auto tā vienkāršā iemesla dēļ, ka viņš jau ir saņēmis to, ko vēlējās- jauna auto sajūtu. Smadzenēs īsti neatšķir to, kas iztēlots, no tā, kas ir pa īstam :)

2) Kā otru nozīmīgo faktoru redzu, arī video minēto, atzinības saņemšanu pirms mērķa sasniegšanas. Respektīvi, kad cilvēks tiek sumināts tā, it kā jau būtu mērķi sasniedzis, tas tikai pastiprina smadzeņu sajūtu, ka darbs jau padarīts un nav vairs ko iespringt. Vislabākais, ko var darīt draugi, un ko starp citu dara arī kouči, ir palīdzēt uzturēt darboties sparu mērķa izpildes ceļā. Citu starpā, koučus mēdz dēvēt arī par "SPĒRIENS PA DIBENU". Tā vietā, lai apsveiktu draugu par cēlā mērķa izvirzīšanu, daudz vērtīgāk ir pajautāt draugam, ko Tu esi ieplānojis darīt, lai šo mērķi sasniegtu. Un kā es Tevi varu atbalstīt šai ceļā? 

Esi draugs, palīdzi, savam tuvākajam mērķa sasniegšanā!



P.S.Vietnē  www.ted.com šo runu ir iespējams noskatīties arī ar latviešu subtitriem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru