ceturtdiena, 2015. gada 23. aprīlis

Starptautiska kouču akreditācija. Ko tas nozīmē?

Starptautiskās kouču federācijas (International CoachFederation jeb ICF) kouču akreditācijas process nebūt nav sarežģīts, tomēr Latvijā ir mazāk kā 10 kouču, kas to ir kārtojuši (2015.g.aprīlis). Ņemot vērā, ka Latvijā ir vairāki simti koučinga izglītību ieguvuši un vairāki desmiti aktīvi praktizējošu kouču, tas šķiet nepiedodami maz. Runājot ar kolēģiem, esmu sastapusies ar dažādiem viedokļiem „kāpēc nē”:
  • „Diplomu jau neviens neprasa”;
  • „Maniem klientiem tas nav svarīgi”;
  • „Tas nav lēti un ātri”;
  • „Tā tikai tāda naudas tērēšana”.
Protams, zināmā mērā tā ir taisnība, jo ne vienmēr diploms ir tas, kuru pirmo klients paprasa un akreditāciju neviens nedāvina uzreiz un bez maksas. Tomēr pēdējos gados priecē tendence, kad starptautiskos iepirkuma konkursos tiek pieprasīti kouči vismaz ar ACC (asociēts sertificēts koučs) līmeni, kad kolēģi sāk apjaust, ka šie 3 burti (ACC, PCC, MCC) ir būtiska konkurences priekšrocība, un, kad blakus šiem merkantīlajiem mērķiem parādās apjausma- cik tomēr ir vērtīgi slīpēt savu profesionalitāti un kļūt par izciliem šīs profesijas pārstāvjiem Latvijā, kas neapšaubāmi notiek ceļā uz akreditācijas iegūšanu. Ņemot vērā šo tendenci, Starptautiskās kouču federācijas Latvijas nodaļa (ICF.LV) kā vienu no saviem stratēģiskās darbības mērķiem ir izvirzījusi kouču profesionalitātes celšanu. Ar biedrības atbalstu tiek organizētas tikšanās ar mentoru, kouču kompetences (core competencies) attīstoši semināri, tiek popularizētas ICF akreditētas apmācību programmas.

Kas tas ACC, PCC, MCC tāds ir?

Katra no šo trīs burtu kombinācijām apzīmē noteiktu kouču akreditācijas līmeni: 
  • ACC (asociated certified coach)-asociēts sertificēts koučs, praktizējošu kouču līmenis; 
  • PCC (professional  certified coach)-profesionāls sertificēts koučs, sevi pierādījušu kouču līmenis; 
  • MCC (master certified coach)  sertificēts koučs- meistars, kouču- ekspertu līmenis.

Līmenis ir atkarīgs no koučinga kompetenču novērtējuma un pieredzes apjoma. Vēršu uzmanību, ka šajā gadījumā netiek vērtētas tikai zināšanas, tikai nostrādāto stundu daudzums vai tikai iegūtie diplomi. Uzsvars vērtēšanas procesā ir likts uz kompetencēm- gan tas, vai mācoties, tās ir apgūtas (specifiskas mācību programmas), gan tas vai tās tiek pielietotas darbībā (sesiju ieraksti un darbs ar mentoru), gan tas, cik labi tās ir pārzināmas teorētiski (kouču zināšanu novērtējums).   Ieskatam katra līmeņa prasībās pievienoju tabulu, bet precīzu aktuālo prasību sarakstu iesaku meklēt www.coachfederation.org

Kouču akreditācijas procesa ceļi


Kas ir ACTP, ACSTH, CCE, portfolio?


Jebkura profesija sākas ar apmācībām. Tā tas ir arī ar kouča profesiju (Latvijā- "izaugsmes veicinātājs" profesiju klasifikatora kods-2423 16). Ir vairāki ICF atzīti veidi, kā iegūt kouča izglītību. 
  • Vislielākās priekšrocības ir ACTP (accreditied coach training programm) beidzējiem, jo šīs programmas saturā ir iekļauts padziļināts darbs ar kompetencēm un mentoriem (tieši tāpēc šīs programmas beidzējiem nav nepieciešamas atsevišķs darbs ar mentoru ACC un PCC līmeņa iegūšanai). 
  • ACSTH (accreditied coach specific training hours) programmās parasti tiek apgūtas koučinga prasmes un iepazītas kompetences. Bieži vien tā ir daļa no ACTP programmas, tikai bez darba ar mentoru un padziļinātās kompetenču analīzes. 
  • Portfolio- tas ir viens no ceļiem, kā iespējams iegūt ICF atzītu akreditāciju, pierādot, ka apgūtās mācības saskan ar ICF kouču kompetencēm un ētikas kodeksu. Šis ceļš tiek piedāvāts gadījumos, kad pretendents koučingu apguvis kādā ICF neakreditētā mācību programmā. 
  • CCE (continuing coaching education) ir kouču tālākizglītības apmācības, kas fokusētas uz kādu no kouču kompetencēm, bet ne visām kopumā. CCE top svarīgs katram, kurš ieguvis kādu no akreditācijas līmeņiem, jo ik pēc 3 gadiem iegūtā akreditācija ir jāatjauno. Un viens no atjaunošanās priekšnoteikumiem ir vismaz 40h, kas apgūtas ICF sertificētās (ACTP, ACSTH vai CCE) apmācībās.
Kā redzams, tabulā iepriekš, katram apmācību beidzējam ir savas akreditācijas prasību nianses. Tāpat atšķirīgas ir arī summas, kas jāmaksā. Ar vismazāko naudas summu var rēķināties tie, kuri beiguši ACTP programmu un ir ICF biedri, ar vislielāko- tie, kuri nav ICF biedri un nav beiguši ICF akreditētas mācības.
  • ACC iegūšana 100- 600 USD
  • PCC iegūšana 300-850 USD
  • MCC iegūšana 575-775 USD
Visaktuālāko informāciju par kouču akreditāciju var iegūt, apmeklējot www.coachfederation.org , šajā rakstā publicētā info ir spēkā 2015.gada aprīlī.

Vairāk par manu pieredzi, kārtojot ACC līmeņa akreditāciju var lasīt šeit >> un šeit>>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru